© copyright by: Ergotherapie Hoeksche Waard / Webdesign by: Raymond van Noort  

Ergotherapie
Hoeksche Waard


Correspondentie adres:
Wilhelminaplein 3
3262 SW  Oud-Beijerland

Praktijk: 0186- 61 89 71
Marike: 06- 54 91 88 80
Krystle: 06- 13 95 90 67
Marcella: 06- 26 48 91 32

Fax: 0186- 62 57 90
E-mail:
ergotherapiehw@hetnet.nl

Aanmeldformulier vindt
u hier.

Sitemap  

Privacybeleid

Sensorische informatieverwerking
Veel kinderen met bijv. DCD, AD(H)D, PDD-NOS, autistisch spectrum, syndroom van Down hebben problemen met de sensorische informatieverwerking. Naast kinderen zijn er ook volwassen en dementerende ouderen die sensorische informatieverwerkingsproblemen kunnen hebben.
Via onze zintuigen krijgen we al onze informatie binnen waardoor we onszelf en onze omgeving kunnen waarnemen. We hebben verschillende zintuigen die dit mogelijk maken. We hebben reuk, smaak, gehoor, tast, evenwicht en gevoel vanuit de spieren, gewrichten en organen. Deze zintuigen werken samen en de informatie vanuit deze zintuigen wordt verwerkt in het zenuwstelsel. Dit wordt sensorische informatieverwerking genoemd.

Bij personen met problemen in de sensorische informatieverwerking gaat er iets fout in het waarnemen van het eigen lichaam, de omgeving en de interactie met de omgeving. Activiteiten gaan veel fout, verlopen langzaam of gebeuren op een niet logische manier. Voorbeelden van kinderen met SI problemen zijn niet kunnen concentreren, minder goed opletten wat ze doen, gedragsproblemen, onhandige motoriek, achterblijven in zelfstandig functioneren. Soms worden dergelijke kinderen extra druk of juist stil, angstig en teruggetrokken of dromerig, hoog sensitief.

De ergotherapie gaat als een soort detective aan het werk om alle aanwijzingen die het gedrag laat zien te interpreteren. De ergotherapeut kijkt naar de verschillende zintuigen en observeert het handelen om te achterhalen waar de problemen liggen. De ergotherapie analyseert vervolgens hoe het welbevinden in het dagelijks leven verbeterd kan worden.